may + russell employ an experienced team of architects, interior designers, technicians and support staff. We are committed to delivering good design and outcomes consistent with our clients’ visions.





Keggins
Office Fitout

#kingstonforeshore
 

Centenary
Hospital  for
Women &
Children


The Canberra Hospital
Building 11 Extension


client - major projects canberra
psp - developed by STH
photography - kiernan may

The new clinical administration building is the first stage of a greater expansion project for The Centenary Hospital for Women and Children on the Canberra Hospital campus.


The project included a new two storey administration building, office fit-out, new generator enclosure and the redevelopment of significant Canberra Hospital inground infrastructure that crosses the site.

The administration building connects into an existing building via a link bridge on level two. This new building is situated on-top of an existing substation, existing generator and the new generator enclosure which produced various technical challenges.

Within a small building footprint, the fit-out aims to provide a flexible office environment, accommodating twenty offices, open workstations areas and three meeting rooms with supporting tea point, printing and toilet facilities.


The design of the external fabric seeks to reference and compliment the existing adjacent building while the internal fit-out promotes a sophisticated and inviting colour palette.

Lumi
Apartments

client - kdn group
concept design - townsend + associates
design development - may + russell architects

Civic
Quarter 2


Sapphire
Apartments

#Kingston Foreshore


design concept - elenberg fraser
design development - may + russell architects
images - kiernan may

APG
Office
Fit-Out

May + Russell was engaged to design the fit-out for Amalgamated Property Group which is located in the Civic Quarter building.

client - amalgamated property group
renders - may + russell architects
images - kiernan may

Child Health
Services Facility 

#concept

may + russell architects were engaged by Major Projects Canberra as the principal consultant to undertake extensive health planning and stakeholder consultation to design the new Child Health Services facility at the Canberra Hospital.
The project is part of the wider Spire Decanting Masterplan. Their relocation to Building 3 Level 1 has provided the opportunity to update the facility, and is an important part of the Canberra Health Services’ strategy to expand and enhance the delivery of the service in the greater Canberra region. 

While the design seeks to provide the technical infrastructure to deliver these services, may + russell architects have sought to create sensitve but engaging spaces for a broad range of age groups presenting at the unit.

Civic
Quarter

2020 AIA ACT
Architecture Awards Commendation

client - amalgamated property group
design concept - cox architecture
design development - may + russell architects
images - kiernan may
 

Civic Quarter is a mixed-use commercial tower designed as the first stage of the redevelopment of its namesake site, Civic Quarter.


The design process utilised the expertise of two Canberra architectural practices, Cox Architecture and May + Russell Architects, to design and deliver a contemporary, premium office building, celebrating natural light, geometry and transparency.

The CQ tower design truly engages with Veterans Park and the city streets. CQ has put the transformation of this precinct in motion, offering a desirable business address with vibrant pedestrian life and exemplifies how a commitment to high-quality public space can only enhance commercial objectives. 


Skypark
Cafe

#concept




images - may + russell architects

Belconnen
Mercure
Hotel

Cameron Ave

Weston Creek
Walk-In Centre

value - $5 million
head contractor - manteena
images - kiernan may

The Weston Creek Community Health Centre & Walk-in Centre is a refurbishment of an existing community building which offers a broad range of health services aimed at assisting clients to better manage their conditions in the community, and reducing the reliance on ACT tertiary health facilities.
The design and planning of the facility looked to reinstate and enhance original building elements which had been concealed through various building alterations. As a community based facility, the design focus looked to be welcoming and not too clinical, whilst still meeting the requirements of ACT Health requirements.
Natural light from high level windows and outlook to external gardens were integral to the successful planning of a flexible centre to meet the requirements of the Models of Care.

Franklin School


The first purpose building of it’s kind in the ACT, FECS provides high quality learning, integrated services and family support and participation in a community based environment for children and their families during the all-important early learning years

The school is also designed for two related but diverse providers, the first being the childcare facility that is open from 7.30 am until 6 pm and the second is the public education facility that addresses the first four years of schooling in the ACT i.e. preschool through to Kindergarten, year one and year two.

“The layout of the classrooms and the interconnection between the collaborative learning spaces and our partner classrooms is excellent. The light and airy rooms, floor to ceiling windows, ventilation and heating enable a year round learning environment.”


Julie Cooper, Principal - Franklin Early Childhood School

The design of the learning environment is based on the core ideas of ‘connectivity’ and ‘rite of passage’. Connectivity between learning spaces visually and physically, as well as linking internal and external spaces are important aspects of the early learning model.
This was achieved in the design by having similar age groups having interconnected playrooms. In addition all playrooms have a strong visual connection to the outside and seamless physical connection to the outdoors. The learning wing footprint is composed of a series of small scale wings linked together via an internal circulation spine, which plays to the notion of a ‘cottage and garden’ setting.

National
Archives of Australia
Preservation Facility

The building complex consists of two boxes arranged around a central circulation spine providing flexible access to records storage on one side and records management and preservation on the other


client - doma group
value - $70 million
design life - 70 years

The facade of the records storage box references the Australian landscape by depicting a weathered, uneven, randomly disposed and sunburnt surface that may evoke a granite outcrop catching a rising or setting sun. The key element in preserving the nation’s records, the passage of time, is suggested by this reference to the ancient landscape.
Records Management Building
“Future”


Record Storage Building
“Past”


The architectural dialogue in respect of the design of the archives building is to reflect not only the importance of being able to safely and securely store government documents, but also to express national symbolic significance and responsibility as keeper of the nation’s collective memory.


images - kiernan may

Skypark
Car Park


Melrose Drive, Woden ACT, is the setting for an active commercial centre with sweeping glass façades on the Woden Gateway


The centre contains an 850 space multi-level car park and 4,000 m² of commercial development with frontage to Worgan and Furzer Street. The car park screen is a swirling sea remembering the voyage of the First Fleet that sponsored the name of the suburb of Phillip and its buildings, such as the Sirius Building located diagonally opposite.


This commercial structure, consisting of 6 levels of car parking, is really about people. The client and building owner’s vision was to build a ‘place’ where people could go to have good coffee, good food, perhaps tapas and wine after the workday, exercise in a state of the art double-height gym and visit markets on the weekend.
client - demac group
images - kiernan may


Tuggeranong
Introductory
English Centre


The Tuggeranong Introductory English Centre (TIEC) encourages collaboration, communication and integration; both within the TIEC and with the Wanniassa Hills Primary School


value - $1.43 million
location -  wanniassa, act
images - kiernan may
Blade walls that integrate with the awning frame the TIEC entrance and provide solar control to the internal spaces. The walls also protect the entry and other openings from the north / westerly prevailing winds forming a strong architectural element around the entrance. The composition is representative of a comforting arm drawing in and protecting that which is within.

An entry with high ceilings and natural timber finishes welcomes all to the TIEC providing a strong message that the space is an invitation to participate and collaborate with others. The solid element addressing the western aspect is an environmental heat sink to prevent the western sun from bringing discomfort to spaces within. It also acts as a vibrant address and identity for the TIEC from Billson Place.
The adjacency of all the different spaces and views to different activities in other areas is to engage, incorporate and provide a sense of belonging to all people who come to the TIEC.


Gungahlin
Community 
Health Centre


Gungahlin Community Health Centre is a new facility constructed on a greenfield site within the Gungahlin Town Centre precinct


Architectural design principles include creation of a welcoming appearance from Ernest Cavanagh Street with a pedestrian scaled and friendly approach that together with the small corner “street exercise park” establishes a positive urban public space allowing people to participate actively or to just linger, sit or wait comfortably, and which encapsulates clear and legible identification of the building’s entry from the street.
Use of familiar domestic materials and finishes such as judicious use of face brickwork and rendered wall finishes found in adjacent buildings within the Town Centre generally to reinforce the facility’s friendly, non-institutional appearance.

Tuggeranong
Community
Health Centre

TCHC is an extension and refurbishment of the existing facility within the Tuggeranong Town Centre Precinct


client - procurement solutions
location - greenway

The new building form is designed to relate to the existing building. This philosophy allows the existing building to retain its own character and place in time, and hence its integrity, whilst also allowing the new extension its own degree of autonomy and character too. 

As a whole to form a recognisable ‘facility’ or complex made up of parts clearly of their own time, the proposed extension avoids mimicking the 30 year old building with nearly-matching materials to create a convincing and clearly expressed design solution

The Canberra
College Cares
Facility

CCCares is a specialist education setting which caters to the needs of pregnant and parenting young people as well as their children within a school based setting
The facility provides a supportive and collaborative environment for this unique group of students who are endeavouring to complete their schooling/training pathways.

Within the overriding theme of ‘belonging’ the three core defining elements of the design are ‘Caring, Sharing and Learning’. To engender a feeling of belonging the design utilised materials, scale, daylighting, lighting and colour to create a contemporary collaborative learning environment.
value - $14 million
images - kiernan may

Harrison
School


Harrison School is a Preschool to Year 10 school campus, with predominate enrolment of mainstream students and a substantial enrolment of students with disabilities and special needs, all of whom learn together in a supportive and inclusive environment

The design continues the idea of the “village” complete with its “square” and “streets”. The idea of a “rite of passage” is inherent in the design philosophy of the Masterplan.

This idea is an important concept for a Preschool to Year 10 school campus, since a student would start and complete the majority of their education on the one site. Thus the experience a student has on this campus needs to reinforce their development from early childhood to later adolescence.

Kangara Waters Retirement Village


client - illawarra retirement trust
images - ben wrigley
project value - $79m

Kangarra Waters is an Illawarra Retirement Trust facility that provides a total range of care from self to fully assisted care and incorporating it all within one overall community.


The 100 bed Residential Care Facility and 150 Self Care units consists of a combination of multi-story and villa style units that form the total community.

It is the model of care that has generated the village concept defining the disposition of residences, spaces for private and community use, and paths and roads that connect them, whilst placing a strong focus of common community facilities at its heart.



Kangara Waters incorporates a community centre and therapy centre including a hydrotherapy pool, outdoor heated pool, and provision for physiotherapy and medical services. The 100 bed Residential Care Facility is located in the central sector of the side adjacent to common community facilities.

University of
Canberra Student
Residences


May + Russell focused on the qualities of ‘neighbourhood’ and ‘community’ leading to creation of a village atmosphere

client: campus living villages
scale: 1,300m²
images - ben wrigley

A distinctive domestic architectural design character has been created through provision of a pedestrian scale street structure to achieve a sense of community through ownership, legible circulation, and a series of shared and communal spaces, whilst retaining a strong sense of privacy and safety.

The domestic scale architecture is broken into small blocks arranged along pedestrian streets to create a sense of neighbourhood that encourages small scale social groupings.

Gold Creek
Primary School 
Environment Centre


client - procurement solutions
images - ben wrigley

The new Environment Centre is designed as a highly efficient environmentally advanced building that achieved a 6 star Green Star Design Rating


Gold Creek is a modern architectural interpretation of the existing school and uses a combination of traditional and contemporary colours and materials to provide interest to the building form whilst internally maintaining flexibility between the various learning spaces. A key design feature includes an integrated photovoltaic solar panel north facing roof.

Torrens Primary
Multi-Functional Facility

Torrens Primary School required a Multi-Purpose Facility containing a dedicated Music Room, Graphic Arts Room, General Classroom and a Shared Learning Space as well as associated ancillary services such as Offices, Storage, Kitchenette and Toilets
The new multi-purpose building is designed as a modern architectural interpretation of the existing school and uses colours and materials to provide interest to the building form whilst internally maintaining flexibility between the various learning spaces.

The roof design is a combination of skillion roof forms at varying pitches to give architectural interest to the building envelope. The Open Learning Space is expressed as a colourful vertical extrusion beyond the roof forms of the surrounding roofs.

Photography by Ben Wrigley

The Canberra
Hospital Medical
Records Centre

The project consisted of the relocation of the Medical Records Department from its former location to a new location in the D&T Building at The Canberra Hospital
The under-croft of the D&T building, consisting of plant, loading dock and car parking, was selected as the new location for the department. The space was converted to internal office and medical storage spaces. 
The relocation of Medical Records allowed consolidation of critical clinical areas at the hospital. The design creates space and emphasises admission of abundant natural light to the work areas and an operable external louvre system controls low level sun penetration from the west.

Australian
National University
Medical School

The Medical Teaching School at the Australian National University, Canberra, was setup for 60 medical students commencing a four-year graduate entry medical program.

The design maintains the general feel and colours of external materials encountered in the Linnaeus precinct of the University. The new façades reflect the vertical “ribbed” or “stick” treatments found on the adjacent and nearby buildings. These elements, designed to fit in sympathetically with its older neighbours, continue the rhythm of the existing façades.

The Canberra Hospital Paediatrics Ward

The project’s aim was to refurbish the children’s ward of The Canberra Hospital to rationalise and co-locate all paediatric functions and also to provide a more appropriate environment for children despite its location in the main central block of the hospital
The concept or idea is ‘cartoon’ – a framework where children of all ages can invent or imagine their own stories, or simply that the spaces feel ‘familiar,’ ‘fun’ or ‘homely’. Abstract themes range from The City, Rainforest, The Desert, and The Beach.
images - ben wrigley

Sirius Building

2019 CEFC Award for Best 
Sustainable Development 

Sirius Building is named after the ship of the same name which was apart of the First Fleet that arrived in Botany Bay in 1788, thus recognising the significance of the division “Phillip” name in Australian history


The underlying design concept of the building reflects this heritage, responding with its elements, materials, colours and textures contributing to a subliminal and emotional link to the great wooden ships of that era.
client - doma group
scale - 45,000m²
value - $45 million
images - ben wrigley